Αντώνης Χαλκιάς

Κατάγεται από την Όλυμπο της Καρπάθου, γεννήθηκε το 1956.

Σπούδασε σκηνογραφία, με δάσκαλο τον Τάσο Ζωγράφο και τον Πέτρο Καπουράλη.

Έχει σκηνογραφήσει περισσότερα από 100 θεατρικά έργα, μουσικά προγράμματα και όπερες. Στον Κινηματογράφο έχει τιμηθεί με βραβείο σκηνογραφίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία ‘Καραβάν Σεράι’ του Τάσου Ψαρρά και έχει σκηνογραφήσει μεταξύ άλλων, τις ταινίες: ‘Το κλάμα βγήκε απ’ το Παράδεισο’ Μ.Ρέππα – Θ.Παπαθανασίου, ‘Συμφωνία χαρακτήρων’ Λουκίας Ρικάκη, ‘Οι Μαγεμένοι’ Γιώργου Καρυπίδη, ‘Βαρέα Ανθυγιεινά’ Αντώνη Παπαδόπουλου, ‘Ο Ψύλλος’ Δημήτρη Σπύρου, ‘Η χορωδία του Χαρίτωνα’ Γρηγόρη Καραντινάκη, ‘Ρέκβιεμ του Μότσαρτ – Νύχτα και φως’ Joao Correa, ‘Ουζερί Τσιτσάνης’ Μανούσου Μανουσάκη κ.α.

Το πλαίσιο της σκηνής δεν έχει όρια για την σκηνογραφία.

Έχει σχεδιάσει πολλές τηλεοπτικές σειρές μεταξύ αυτών το 1981 στην ΕΡΤ το ‘Γιάννης και Μαρία’, την τελευταία μεγάλη παραγωγή του MEGA ‘Το Νησί’ το 2010 και φέτος την καθημερινή σειρά του Αντ1 ‘Άγριες μέλισσες’ κ.α.

Είχε την τεχνική επιμέλεια της τελετής του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη ‘millennium 2000’.

Απ’ το 1998 υπηρέτησε την Εθνική Λυρική Σκηνή ως Τεχνικός Διευθυντής και παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2006 διαφωνώντας και καταγγέλλοντας την Διοίκηση για τις ‘αρχιτεκτονικές’ παραβάσεις-παρανομίες, στο θέατρο Ολύμπια.

Μελέτησε αρχιτεκτονικά 7 κεντρικές μουσικές σκηνές της Αθήνας και είναι εθελοντής μελετητής της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου και του Θεάτρου Μίκη Θεοδωράκη των Χανίων.

Έχει εικονογραφήσει το Ιστορικό μυθιστόρημα ‘Ιμαρέτ’ του Γιάννη Καλπούζου.

Διδάσκει σκηνογραφία σε δραματικές σχολές.

Αγωνίζεται για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της άυλης κληρονομιά του τόπου του !

 

Άλλοι καθηγητές