Βασίλης Μαζωμένος

Μαζωμένος

Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι Έλληνας σκηνοθέτης , συγγραφέας, σχεδιαστής και παραγωγός, μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ιδρυτής και διευθύνων της «Horme pictures» (www.hormepictures.com). Διδάσκει Κινηματογράφο στη σχολή των «Μοντέρνων Καιρών».

Ο στόχος δεν είναι να μιμούμαστε τη ζωή, αλλά να δημιουργούμε ζωή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας (2002 -2003). Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2005-2006)

Ο Βασίλης Μαζωμένος ασχολείται και με τη κινηματογραφική διδασκαλία. Το ακαδημαϊκό έτος 1996 – 1997 δίδαξε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ από την περίοδο 2005 μέχρι το 2011 στο τμήμα κινηματογράφου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Έχει δώσει διαλέξεις, συμμετείχε και διεύθυνε ημερίδες και συνέδρια για τον κινηματογράφο. Το 2012 ίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία παραγωγής ταινιών Horme pictures, η οποία ασχολείται και με την εκπαίδευση νέων σκηνοθετών.

Αρθρογραφεί επίσης σε εφημερίδες, πολιτιστικά περιοδικά, αλλά και πολιτικά έντυπα, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή βιβλίων.

 

Αφιερώματα και προβολές του έργου του έχουν γίνει σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει και το μεγάλο ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία.

Έχει βραβευτεί για τις ταινίες του: (1996) Ο θρίαμβος του Χρόνου Ειδικό Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. (1998) Το Χρήμα – μια μυθολογία του Σκότους Ειδικό Βραβείο Fantasporto International Film Festival (Πορτογαλία).

Υποψηφιότητα για την καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία του Φανταστικού. Κρατικό Βραβείο Ποιότητας. (2002) Η Μνήμη Κρατικό Βραβείο Ποιότητας.

(2009) Guilt Υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και καλύτερο Soundtrack και Βραβείο Καλύτερου σεναριου και φωτογραφίας στο London Greek film festival.

(2012)10η Μέρα Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Πανοράματος Ευρωπαικου Κινηματογραφου. Τρεις υποψηφιότητες το 2013 στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου: Μοντάζ, ήχου και ειδικών εφέ.

Άλλοι καθηγητές