Μάθημα: Δραματολογία – Ιστορία θεάτρου

Ενα σύγχρονο σκηνικό ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια θεατρική ιστορία.

Δεν είναι διάλεξη.
Δεν είναι power point.
Δεν είναι μάθημα σχολείου.
Είναι μια ατελείωτη λίστα.
Είναι ένα απλό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού.
Είναι οι πρώτες πρόβες για μια παράσταση με τίτλο «Ιστορία Θεάτρου, ένα παρεξηγημένο ζήτημα» ή με τίτλο «Όλα όσα δεν ξέρετε και δεν ξέρουμε για το θέατρο από το Σαίξπηρ μέχρι σήμερα» ή με έναν πολύ καλύτερο τίτλο που δεν έχει ακόμη εφευρεθεί.
Με βασικούς κανόνες ερευνάται η ιστορία θεάτρου από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα μέσα από τη λογική του devised theatre (θέατρο της επινόησης)
Αποσπάσματα από θεατρικά έργα, ποιήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια, τραγούδια, αποφθέγματα, χορός, μουσικά όργανα, live έρευνα στο διαδίκτυο συνθέτουν μια ατελείωτη λίστα με ρυθμό, υφολογική ποικιλία, απορίες και παρανοήσεις για αυτή τη μεγάλη θεατρική αφήγηση.

*Οποιοδήποτε θεατρικό έργο, κείμενο κάθε είδους, μουσικό όργανο, mp3 είναι χρήσιμο να το φέρουν μαζί τους οι performers. Μια «αυτοσχέδια βιβλιοθήκη» που θα δημιουργηθεί στο πλάι της σκηνής θα τους τροφοδοτεί live με υλικό κάθε είδους.

Τα πρόσωπα τραγουδάνε, χορεύουν, σχολιάζουν, αφηγούνται, αναρωτιούνται, απαγγέλουν, αυτοσχεδιάζουν, αναπαριστούν με αφορμή λέξεις κλειδιά από την ιστορία του θεάτρου. Όλα είναι επιτρεπτά σε αυτή την παράξενη, μεγάλης διάρκειας σκηνική λίστα που εκείνοι θα δημιουργήσουν.

Οι κυριότεροι συγγραφείς από κάθε ρεύμα, εποχή, το ιστορικό περιβάλλον, ,οι μεγάλοι ρόλοι, τα θέατρα, τα πιο σημαντικά έργα δημιουργούν μια αυτοσχεδιαστική σκηνική αφήγηση που διατρέχει την θεατρική ιστορία.

Ελισαβετιανό θέατρο
Σαίξπηρ
Αναγέννηση
Ο χρυσός αιώνας της Ισπανίας
Όπερα
Ο γαλλικός κλασικισμός
διαφωτισμός
αστικό Δράμα
θύελλα και Ορμή
Γκαίτε
ρομαντισμός
Ρεαλισμός
νατουραλισμός
εξπρεσιονισμός
συμβολισμός
σκηνοθέτης
σουρεαλισμός
επικό θέατρο
θέατρο του παραλόγου
χάπενινγκς
Η μέθοδος
Devised theatre
φτωχό θέατρο

Τα παραπάνω μαθήματα ανήκουν στα Υποχρεωτικά Μαθήματα