Μάθημα: Κίνηση – Χορός

ΓΕΩΡΓΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Contact Improvisation

Το C.I. είναι ένα εξελισσόμενο σύστημα κίνησης που ξεκίνησε το 1972 από τον αμερικανό χορογράφο Steve Paxton.

Η αυτοσχέδια αυτή μορφή χορού είναι βασισμένη στην επικοινωνία μεταξύ δυο κινούμενων σωμάτων που βρίσκονται σε φυσική επαφή και στη σχέση που έχουν με τους φυσικούς νόμους που διέπουν την κίνηση (βαρύτητα, αδράνεια, ορμή).

Το σώμα προκειμένου να ανοίξει στα καινούργια ερεθίσματα μαθαίνει με τον καιρό να αφαιρεί την πλεονάζουσα μυϊκή ένταση και να αφήνεται στη φυσική ροη της κίνησης. Πρακτικά οδηγούμαστε σε έναν αυθόρμητο φυσικό διάλογο δυο σωμάτων  που περιλαμβάνει κυλίσματα, πτώσεις, σηκώματα, ενώ οι παρτενέρ υποστηρίζουν  ο ένας στον άλλον.

 

ΚΟΣΚΙΝΑ ΚΟΡΙΝΑ

Τζαζ – σύγχρονος χορός

Ο χορός τζαζ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αφροαμερικανική κουλτούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες,και αναπτύχθηκε παράλληλα με την μουσική τζαζ στη Νέα Ορλεάνη στις αρχές του 1900.Συνδυάζει από τη γέννηση της την παράδοση με την πρωτοπορία. Καταξιωμένοι χορογράφοι όπως οι Bob Fosse και ο George Balanchine, άσκησαν τεράστια επιρροή στην διαμόρφωση του σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Όλοι αυτοί οι χορογράφοι επηρέασαν την τζαζ, απαιτώντας από άρτια εκπαιδευμένους χορευτές να εκτελέσουν ένα συγκεκριμένο σύνολο κινήσεων, η οποία διέφεραν σημαντικά από την καθιερωμένη μορφή της Νέας Ορλεάνης το 1900. Τα κύρια χαρακτηριστικά της τζαζ είναι το χαμηλό κέντρο βάρους και το υψηλό επίπεδο ενέργειας.

Το μάθημα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο και το δεύτερο μέρος αναπτύσσουν την τεχνική, ενώ ακολούθως μέσα από μικρές χορογραφίες ο μαθητής απελευθερώνεται κινητικά και εκφραστικά.
1. Ζέσταμα μυικών ομάδων και ασκήσεις isolation (τεχνικές απομόνωσης)
2. Μυϊκή ενδυνάμωση και stretching (στο πάτωμα)
3. Ασκήσεις με μετακίνηση στο χώρο και ταυτόχρονα έμφαση στη βηματολογία και την τεχνική της τζαζ
4. Εκμάθηση μικρής χορογραφίας όπου θα δώσουμε έμφαση στην τεχνική όσο και στην ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης. Δουλεύουμε τόσο το τεχνικό, όσο και το εκφραστικό κομμάτι του χορού με έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης.

 

Τα παραπάνω μαθήματα ανήκουν στα Υποχρεωτικά Μαθήματα