SOCIACT- SOCIAL ACTING ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΆΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η σχολή μας, συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus+ και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και στους απόφοιτούς της, να εκπαιδευτούν μέσω πανευρωπαϊκών δράσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών. Να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ευρωπαϊκές χώρες, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να ενημερωθούν για την καλλιτεχνική δράση σε δραματικές σχολές αλλά και θεατρικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Βασικό ενδιαφέρον του Οργανισμού «Μοντέρνοι Καιροί» (Δραματική σχολή και Θίασος) ήταν, είναι και θα είναι η αλληλεπίδραση του θεάτρου με την κοινωνία. Πώς τον επηρεάζει, πώς επηρεάζεται από αυτή και πώς θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες.
Από το προηγούμενο έτος και παρά τις αντιξοότητες που στέκονται εμπόδιο στην καθημερινότητα όλων μας, συνεχίζουμε να δηλώνουμε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο SOCIACT (Social Acting) project, υπό την αιγίδα του ERASMUS+, μέσω του οποίου εκπαιδεύουμε και εκπαιδευόμαστε στον τομέα κοινωνικών δράσεων μέσω της τέχνης.
Λίγα λόγια για το project:

Το SOCIACT (Social Acting) αναφέρεται σε ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ που διεξάγεται από 6 εταίρους από 5 ευρωπαϊκές χώρες.

Ονομαστικά:

Ελλάδα (Οργανισμός Μοντέρνοι Καιροί-σχολή και θίασος) και (Πράματα και Θάματα ΚοινΣΕπ),  Πορτογαλία (Act -School of Actors ), Δανία (Odin Teatret), Πολωνία (Theater Brama)  και Ρουμανία (Centrul de Teatru Educational Replika)

Η κεντρική ιδέα είναι να ετοιμαστούν, υλοποιηθούν και αξιολογηθούν, 5 επισκέψεις έρευνας, στις τοπικές κοινωνίες των εταίρων.
Πρώτος στόχος να αναδειχθούν καλές πρακτικές εφαρμοσμένες, στο πεδίο του λεγόμενου Κοινωνικού Θεάτρου. Π.χ. την εκμετάλλευση της δραματικής τέχνης για κοινωνικούς σκοπούς και για το συμφέρον των αδύναμων, μεμονωμένων και συγχωνευμένων κοινωνικών ομάδων.
Δεύτερος στόχος να ενθαρρυνθούν οι ηθοποιοί, να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δράσεις επιχειρηματικότητας, στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας.
Οι επισκέψεις έρευνας θα συμπεριλάβουν 62 άτομα από τον τομέα του θεάτρου που είναι έμπειροι ή ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά θέματα και στην ανθρώπινη προσφορά σε άτομα ή ομάδες που βρίσκονται στο χείλος του κοινωνικού αποκλεισμού. Όπως ηλικιωμένοι, κωφοί, τυφλοί, άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες συμπεριφοράς, νοσηλευόμενοι, κτλ. Οι επισκέψεις έρευνας θα οργανωθούν σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους και ενδιαφερόμενες ομάδες, που είναι ενεργές στη δραματική τέχνη και την κουλτούρα.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα χαρτογραφήσουν τρόπους για:
• Προσέγγιση κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, μέσω των εργαλείων που προσφέρει η δραματική τέχνη.
• Απόκτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας και επιχειρησιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.
• Διεύρυνση των πεδίων της επαγγελματικής ή εθελοντικής δραστηριότητας των επαγγελματιών ή σπουδαστών ηθοποιών.
• Δημιουργία καινούριων ή βελτιωμένων κοινωνικών υπηρεσιών των εταίρων και των σχετιζόμενων με αυτούς.
Το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των επισκέψεων μελέτης θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση. Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο. Οι εταίροι προτίθενται να συνεχίσουν την συνεργασία μετά το τέλος του πρότζεκτ, δημιουργώντας ένα ενεργό δίκτυο στο Κοινωνικό Θέατρο που θα προωθήσει την κινητικότητα των ηθοποιών και την εφαρμογή των αναγνωρισμένων δραστηριοτήτων καλών πρακτικών.