Η σχολή μας / Εσωτερικός κανονισμός

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ “ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ”

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  1. Η Δραματική Σχολή “ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ” ιδρύθηκε με σκοπό να εφαρμόσει ένα Ειδικά Επεξεργασμένο Πρότυπο Πρόγραμμα Θεατρικής Εκπαίδευσης.
  2. Το Πρόγραμμα Σπουδών σχεδιάστηκε με τρόπο που να προσφέρει στους μαθητές μιαν επίπονη, αλλά αποτελεσματική εξάσκηση και κατάρτιση, γύρω από τη θεατρική τέχνη.
  3. Οι βασικοί τομείς της εκπαίδευσης είναι η διδασκαλία των βασικών αρχών της υποκριτικής τέχνης, η εξάσκηση του σώματος και της φωνής, η απελευθέρωση του συναισθήματος, η ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας και η πνευματική επιμόρφωση.
  4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η συνειδητή και υπεύθυνη στάση όλων των μελών της μικρής μας κοινότητας: Καθηγητών και Μαθητών.
  5. Η Σχολή θέλει να εμπνεύσει στους μαθητές της, παθιασμένη αφοσίωση στην τέχνη τους, αυτοπειθαρχία, πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και καλλιτεχνικό ήθος.
  6. Ανταγωνισμοί, ζήλιες, απρεπής συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού προς συμμαθητές και καθηγητές, δεν έχουν θέση σ’ αυτή τη Σχολή.
  7. Κατά συνέπεια, στο τέλος κάθε έτους, η Σχολή διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη συνεργασία της με όποιον μαθητή κρίνει ότι δεν εναρμονίζεται με το πνεύμα της.

Β. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

  1. Οι Μαθητές, μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, εκλέγουν έναν εκπρόσωπο από κάθε τάξη. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι απαρτίζουν την Επιτροπή των Μαθητών.
    Η Επιτροπή των Μαθητών:
    α. Συμμετέχει στις Συνεδριάσεις των Καθηγητών, με δικαίωμα ψήφου, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Σχολής. Δίνει τη γνώμη της, χωρίς δικαίωμα ψήφου σε περίπτωση επιβολής ποινής σε κάποιο μαθητή. Μπορεί επίσης να θέσει θέματα προς συζήτηση, στη Διεύθυνση της Σχολής. Μπορεί επίσης να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση, για επείγον θέμα.
    β. Θέτει στο Διευθυντή Σπουδών τα προβλήματα της κάθε τάξης, εφ’όσον υπάρχουν.
    γ. Συμβάλλει, με τη συνεργασία και τη βοήθεια και των άλλων μαθητών, στην εύρυθμη και νοικοκυρεμένη λειτουργία της Σχολής.
  2. Οι Μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν τις αίθουσες της Σχολής για μελέτη και για τις πρόβες τους, ύστερα από συνεννόηση με τη Γραμματεία, έτσι ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των μαθητών.
  3. Στη Σχολή λειτουργεί Βεστιάριο – Φροντιστήριο, από το οποίο οι μαθητές μπορούν να δανειστούν υλικό, που θα πρέπει βέβαια να επιστραφεί χωρίς καμιά ζημιά, μέσα στη συμφωνημένη χρονική διάρκεια.
  4. Στη Σχολή λειτουργεί Δανειστική Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει και Τμήμα με C.D. – VIDEO – D.V.D. με στόχο την περαιτέρω επιμόρφωση των μαθητών και τη βοήθεια στην εκπαίδευσή τους. Οι μαθητές θα μπορούν να δανείζονται βιβλία ή άλλο υλικό, για μια βδομάδα, με την υποχρέωση να το επιστρέψουν χωρίς καμιά ζημιά και οπωσδήποτε εντός του συμφωνημένου χρονικού ορίου.
  5. Σε κάθε μαθητή χορηγείται Σπουδαστική Ταυτότητα (Ατέλεια) για τα Θέατρα.
  6. Η φοίτηση σε όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτική, όπως επίσης και σε Σεμινάρια που μπορεί να γίνουν εκτάκτως, πάνω σε κάποιο ειδικό θέμα και που κρίνονται από τη Σχολή ως υποχρεωτικά, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των μαθητών.
  7. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους δεν επιτρέπεται παρά μόνον ένας περιορισμένος αριθμός δικαιολογημένων απουσιών. Σε περίπτωση πολυήμερης ασθένειας, ο μαθητής θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί από το γιατρό, που να βεβαιώνει την ασθένειά του. Οι απουσίες λόγω ασθενείας θα δικαιολογηθούν. Θα δικαιολογηθούν επίσης απουσίες που πραγματοποιήθηκαν λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο). Ο μαθητής πάντως θα πρέπει να ενημερώνει τη Γραμματεία της Σχολής αν, για οποιοδήποτε λόγο, πρόκειται να απουσιάσει. Το σύνολο των απουσιών θα εξεταστεί από το σύλλογο των Καθηγητών, οι οποίοι θα κρίνουν αν η φοίτηση του μαθητή υπήρξε επαρκής ώστε να προβιβαστεί στο επόμενο έτος.
  8. Οι μαθητές προσέρχονται στα μαθήματα με ρούχα εργασίας (φόρμες, κορμάκια, φούστες, παπούτσια χορού ή καρακτέρ κ.λπ.) εκτός αν έχει ορίσει αλλιώς ο εκάστοτε Καθηγητής. Υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό ατομικά ντουλαπάκια για τους μαθητές στα αποδυτήρια της Σχολής.
  9. Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες πέντε λεπτά πριν απότην έναρξη του μαθήματος. Οι μαθητές που, για σοβαρό λόγο πρόκειται να καθυστερήσουν, θα πρέπει να ενημερώνουν τη Γραμματεία της Σχολής. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο μάθημα, ύστερα από μια προφανώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
  10. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα στις αίθουσες κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  11. Απαγορεύεται η χρήση ποτού και φαγητού κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εκτός αν έχει ορίσει αλλιώς ο εκάστοτε Καθηγητής.
  12. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους της Σχολής, εκτός από τον ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό προορισμένο χώρο.
  13. Οι μαθητές της κάθε τάξης οφείλουν να σέβονται τα μαθήματα που τελούνται σε διαφορετικές ώρες και να μη θορυβούν έξω από τις αίθουσες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους. Επίσης, κάθε τάξη που τελειώνει ένα μάθημα, θα πρέπει να αφήνει την αίθουσα καθαρή και τακτοποιημένη, όπως την παρέλαβε.
  14. Κάθε Καθηγητής της Σχολής διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα να αποβάλλει από την τάξη, όποιον μαθητή θεωρεί ότι διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του μαθήματος. Για οριστική αποβολή από ένα συγκεκριμένο μάθημα, ή για οριστική αποβολή από τη Σχολή, αποφασίζει ο Σύλλογος των Καθηγητών, με τη συμμετοχή της Επιτροπής των Μαθητών.
  15. Οι μαθητές της Σχολής δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε καμιά καλλιτεχνική παρουσίαση (θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση κ.λπ.) χωρίς την έγκριση του Διευθυντή Σπουδών. Γενικότερα οι προσωπικές δραστηριότητες του μαθητή δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να έρχονται σε αντίθεση με την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής ή να προσβάλλουν το κύρος της.
  16. Η Σχολή είναι τόπος εργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η διατήρηση της τάξης και της καθαριότητας, σε όλους τους χώρους της, είναι κοινή ευθύνη όλων μας, έτσι ώστε όλοι να απολαμβάνουμε ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον.
  17. Οι ποινές που επιβάλλονται στους μαθητές προβλέπονται από το νόμο. (Φ.Ε.Κ. Αριθμός Φύλλου 130, 22/9/1983, Τεύχος Πρώτο, Άρθρο 19). Γ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  18. Οι Καθηγητές της Σχολής και ο Διευθυντής αποτελούν το Σύλλογο των Καθηγητών. Ο Σύλλογος συνεδριάζει τακτικά και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας της Σχολής καθώς και για ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο Σύλλογος βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται οι μισοί συν ένας από τους Καθηγητές. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Διευθυντή.
  19. Οι Καθηγητές της Σχολής συμβάλλουν ο καθένας με το μάθημά του στη διαμόρφωση ενός σύνθετου και πολύπλευρου προγράμματος σπουδών, που στο σύνολό του αποτελεί μιαν ολοκληρωμένη και πολυσήμαντη εκπαίδευση. Το πλαίσιο του μαθήματος είναι σαφές και προσδιορισμένο εκ των προτέρων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι Καθηγητές της Σχολής μας, πραγματώνουν το μάθημά τους με πλήρη ελευθερία και κατά την απόλυτη κρίση τους.
  20. Οι Καθηγητές υποχρεούνται: α) Να προσέρχονται στη Σχολή τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν την έναρξη των μαθημάτων τους. β) Να κρατούν Παρουσιολόγιο των Μαθητών. γ) Να καταθέτουν γραπτώς τη βαθμολογία τους, του μεν Α΄ εξαμήνου έως τις 10 Φεβρουαρίου, του δε Β΄ εξαμήνου έως τις 25 Μαΐου κάθε Σχολικού Έτους. δ) Να θέτουν υπ’ όψιν του Διευθυντή της Σχολής τα προβλήματα που μπορεί να ενσκήπτουν στην καθημερινότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και κάθε θέμα που κρίνουν ότι προάγει την καλύτερη λειτουργία της Σχολής. ε) Να ενημερώνουν εγκαίρως τη Γραμματεία της Σχολής για ενδεχόμενη, λόγω ανωτέρας βίας, απουσία τους από το μάθημα.

Η τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού και η διαφύλαξη του πνεύματος συνεργασίας, φιλικότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας βασίζεται στη θέληση όλων μας.

Δ. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

                Στη Σχολή πραγματοποιούνται 5 ειδών Εξετάσεις:
  1. Εισαγωγικές:
    Διενεργούνται στην αρχή κάθε έτους στις ημερομηνίες που ορίζει κάθε έτος το Υπουργείο Πολιτισαμού και κρίνουν ποιοι από τους ενδιαφερόμενους μαθητές εισάγονται στη Σχολή.
  2. Κατατακτήριες:
    Διενεργούνται από Ιούλιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτους και κρίνουν κατά πόσον οι υποψήφιοι που επιθυμούν να μετεγγραφούν στη Σχολή μας από άλλη Σχολή, πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής τους στο δεύτερο ή το τρίτο έτος.
  3. Προαγωγικές:
    Διενεργούνται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ εξαμήνου, Μάιο και Ιούνιο μήνα κάθε έτους. Κρίνουν την ικανότητα προαγωγής των μαθητών στο επόμενο έτος.
  4. Διπλωματικές – Πτυχιακές:
    Διενεργούνται κατ’ αρχάς από τη Σχολή τον Ιούνιο μήνα ύστερα από την τριετή φοίτηση. Οι επιτυχόντες σε όλα τα μαθήματα μαθητές παραπέμπονται για εξέταση στην Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.
  5. Επαναληπτικές:
    Διενεργούνται από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο κάθε έτους- τις ημερομηνίες τις ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού- και αφορούν όσους απέτυχαν στις Προαγωγικές ή τις Πτυχιακές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Η τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού και η διαφύλαξη του πνεύματος συνεργασίας, φιλικότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας βασίζεται στη θέληση όλων μας.